BIOGRAFIE


Jeugd


Armand Baag is geboren op 27 maart 1941 te Paramaribo en gestorven op 11 mei 2001 te Amsterdam. Op 4-jarige leeftijd vertrekt hij met zijn vader vanuit Suriname naar Curaçao. Daar zal hij het grootste deel van zijn tijd in het jongensinternaat van een Rooms-katholiek klooster verblijven.


Rond zijn 12e levensjaar gaat Armand Baag terug naar Suriname. Daar wordt hij ontdekt door de Nederlandse kunstenares Nola Hatterman. Van Hatterman krijgt hij les op de kunstacademie van Paramaribo. Daarnaast volgt hij lessen van Rudi Getrouw, Jonas Pinas en Jules Ong Lok.

2e van links: Nola Hatterman met aan haar linkerzijde Armand Baag.


Baag: “Een onderwijzer maakte mijn vader attent op mijn talent. De meester verwees ons naar Nola. Zij bekeek mijn tekeningen en was laaiend enthousiast. Ik mocht bij haar op les. Toen ik haar ooit hoorde afrekenen met een Hollands meisje, schrok ik wat mijn vader zou moeten betalen en bleef weg. Ik liep wel af en toe door de Wagenwegstraat en keek dan steeds naar boven. Tot Nola mij op een dag eens zag lopen en riep: ‘Hee manneke kom eens hier!’ Het misverstand over geld werd toen uit de weg geruimd. Ik werd door haar geadopteerd. Van haar leerling werd ik haar assistent, totdat ik een beurs kreeg. Ik heb een goede opvoeding van die vrouw gehad.”


Opleiding


Nola Hatterman zorgt dat Armand Baag een beurs krijgt in Nederland. Op 19-jarige leeftijd vertrekt hij voor twee jaar naar de Kunstacademie van Tilburg. Daarna studeert hij verder aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Zijn omgang met Nico Molenkamp, De Kadt, Schröder en Rölling, hebben hem en zijn werk in die tijd sterk beïnvloed.


In 1965 vertrekt Armand naar Parijs om zich daar aan de Vrije Academie verder te ontwikkelen. Hij voorziet in zijn levensonderhoud door portretten te tekenen op de Place du Têtre en door ’s avonds op te treden in Parijse nachtclubs. Hij vormt als ‘King Ceola’ een zang- en dansduo met zijn vrouw, de balletdanseres Willy Collewijn. Met haar toert hij door Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, terwijl hij tegelijkertijd zijn kunstwerken exposeert in Hannover en Bern.  


Verdere loopbaan


Enkele jaren later keren Armand en zijn vrouw terug naar Nederland. In zijn atelier op de Lauriergracht in Amsterdam maakt hij beeldende kunst, maar schrijft ook vele liederen en teksten, onder andere voor de televisieserie ‘Kon hesi baka’ (1977). Daarnaast hij heeft hij een groot aandeel gehad in de totstandkoming van een speelfilm over het leven van zijn leermeesteres Nola Hatterman (1981).

Armand Baag en de toenmalige premier van Suriname, Henck Arron, bij de presentatie van het schilderij "Sura en Surina" op 10 januari 1976, als symbool voor het gezamelijk bouwen aan een betere toekomst in de onafhankelijke Republiek Suriname, die op dat moment 1 jaar bestaat.


In 1976 krijgen Armand en Willy een zoon, Sura Ceola Baag. En in 1982 wordt hun dochter, Surina Françoise Baag, geboren.

Willy en haar zoon Sura

Armand en zijn dochter Surina


Armand Baag groeit in die tijd uit tot een van de bekendste Surinaamse kunstenaars in Nederland en is als zodanig ook door de BBC geportretteerd. Zijn werk vindt zijn weg naar het Tropenmuseum in Amsterdam, het Gemeentelijk Museum in Groningen, het Museum of Religious Art in Boston, het Museum Georgetown B.G. en het Suriname Museum in Paramaribo.


Over Armand Baag is in 2001 door de cineast en kunstenaar Felix de Rooy de volgende documentaire gemaakt:

Copyright © All Rights Reserved